چون حدیثى را شنیدید آن را فهم و رعایت کنید ، نه بشنوید و روایت کنید که راویان علم بسیارند و به کاربندان آن اندک در شمار . [نهج البلاغه]
سیاسی اجتماعی
عوامل مخاطره آمیز اعتیاد
پنج شنبه 89 آذر 11 , ساعت 10:27 عصر  

 عوامل مخاطره آمیز اعتیاد

 

  • دوره نوجوانی

  • استعداد ارثی

  • صفات شخصتی

  • صفات ضداجتماعی

  • پرخاشگری

  • اعتماد به نفس پایین

مخاطره آمیزترین دوران زندگی از نظر شروع به مصرف مواد دوره نوجوانی است . نوجوانی دوره انتقال از کودکی به بزرگسالی و کسب هویت فردی و اجتماعی است . در این دوره ،‌میل به استقلال و مخالفت با والدین به اوج خود می رسد و نوجوان برای اثبات بلوغ و فردیت خود ارزشهای خانواده را زیر سئوال می برد و سعی در ایجاد و تحلیل ارزشهای جدید خود دارد . مجموعه این عوامل ، علاوه بر حس کنجکاوی نیاز به تحرک ، تنوع و هیجان ، فرد را مستعد مصرف مواد می نماید .

ژنتیک

شواهد مختلفی از استعداد ارثی اعتیاد به الکل و مواد وجود دارد . تأثیر مستقیم عوامل ژنتیکی عمدتاً از طریق اثرات فارماکوکنتیک و فارکودینامیک مواد دربدن می باشد که تعیین کننده تأثیر ماده بر فرد است . برخی از عوامل مخاطره آمیز دیگر نیز تحت نفوذ عوامل ژنتیکی هستند مانند برخی اختلالات شخصیتی و روانی و عملکرد نامناسب تحصیلی ناشی از اختلالات یادگیری  .

صفات شخصیتی

عوامل مختلف شخصیتی با مصرف مواد ارتباط دارند . از این میان ، برخی از صفات بیشتر پیش بینی کننده احتمال اعتیاد هستند و به طور کلی فردی را تصویر میکنند که با ارزشها یا ساختارهای اجتماعی مانند خانواده ، مدرسه و مذهب پیوندی ندارد و یا از عهده انطباق ، کنترل یا ابزار احساسات دردناکی مثل احساس گناه ، خشم و اضطراب برنمی آید . این صفات عبارتند از : عدم پذیرش ارزش های سنتی و رایج  مقاومت در مقابل منابع قدرت ، نیاز شدید به استقلال ، صفات ضد اجتماعی ، پرخاشگری شدید ، احساس فقدان کنترل بر زندگی خود ، اعتماد به نفس پایین ، فقدان مهارت های اجتماعی وانطباقی ، از آنجا که اولین مصرف مواد ، معمولاً از محیط های اجتماعی شروع می شود هر قدر فرد قدرت تصمیم گیری و مهارت ارتباطی بیشتری داشته بشاد بهتر می تواند در مقابل فاشر همسالان مقاومت کند .

اختلالات روانی

در حدود ?? درصد موارد ، همراه با اعتیاد اختلالات دیگر روانپزشکی نیز وجود دارد . شایعترین تشخیص ها عبارتند از : افسردگی اساسی ، اختلال شخصیت ضداجتماعی ، فوبی ، دیس تایمی ، اختلال وسواسی - جبری ، اختلال مانیک ، مانیا ، اسکیزوفرنیا

نگرش مثبت به مواد

افرادی که نگرش ها و باورهای مثبت و یا خنثی به مواد مخدر دارند ، احتمال مصرف و اعتیادشان بیش از کسانی است که نگرش های منفی دارند . این نگرش های مثبت معمولآ عبارتند از : کسب بزرگی و تشخص ، رفع دردهای جسمی و خستگی ، کسب آرامش روانی ، توانایی مصرف مواد بدون ابتلا به اعتیاد

موقعیت های مخاطره آمیز فردی

بعضی از نوجوانان و جوانان در موقعیت ها یا شرایطی قرار دارند که آنان را در معرض خطر مصرف مواد قرار میدهد . مهمترین این موقعیت ها عبارتند از : در معرض خشونت قرار گرفتن در دوران کودکی و نوجوانی ، ترک تحصیل ، بی سرپرستی یا بی خانمانی ، فرار از خانه ، معلولیت جسمی ، ابتلا به بیماریها یا دردهای مزمن . حوادثی مانند از دست دادن نزدیکان یا بلایای طبیعی ناگهانی نیز ممکن است منجر به واکنش های حاد روانی شوند . در این حالت فرد برای کاهش درد و رنج و انطباق با آن از مواد استفاده می کند .

تأثیر مواد بر فرد

این متغیر وقتی وارد عمل میشود که ماده حداقل یک بار مصرف شده باشد . چگونگی تأثیر یک ماده بر فرد ، تابع خواص ذاتی ماده مصرفی و تعامل آن با فرد و موقعیت فرد مصرف کننده است . تأثیر مواد بر فرد مصرف کننده به میزان قابل توجهی ، به مشخصات او بستگی دارد . این مشخصات عبارتند از : شرایط جسمی فرد ، انتظار فرد از مواد ، تجربیات قبلی تأثیر مواد و مواد دیگری که هم زمان مصرف شده اند ، مواد مختلف نیز تأثیرات 

عوامل مربوط به خانواده

خانواده اولین مکان رشد شخصیت ، تشکیل باورها و الگوهای رفتاری فرد است . خانواده علاوه بر اینکه ، محل حفظ و رشد افراد و کمک به حل استرس و دیگر مشکلات روانی است ، منبعی برای تنش ، مشکل و اختلال نیز می باشد . ناآگاهی والدین ، ارتباط ضعیف والدین و کودک ، فقدان انضباط در خانواده ، خانواده متشنج یا آشفته و از هم گسیخته ، احتمال ارتکاب به انواع بزهکاری ها مانند سوء مصرف مواد را افزایش می دهد .

همچنین والدینی که مصرفکننده مواد هستند باعث می شوند فرزندان با الگوبرداری از رفتار آنان ، مصرف مواد را یک رفتار بنهجار نلقی کرده ، رفتار مشابهی پیشه کنند .

تأثیر دوستان

تقریباً در ?? درصد موارد ، اولین مصرف مواد بدنبال تعارف دوستان رخ می دهد . همسالان مبتلا به سوء مصرف مواد برای گرفتن تأیید رفتار خود از دوستان ، سعی می کنند آنان را وادار به همراهی با خود نمایند . گروه « همسالان » به خصوص در شورع مصرف سیگار و حشیش بسیار مؤثر هستند . بعضی از دوستی ها ، صرفاً حول محور مصرف مواد شکل می گیرد . نوجوانان به تعلق به یک گروه نیازمندند و اغلب پیوستن به گروههایی که مواد مصرف میکنند ، بسیار آسان است . هر چه پیوند فرد با خانواده ، مدرسه و اجتماعات سالم کمتر باشد ، احتمال پیوند او با این قبیل گروهها بیشتر می شود .

عوامل مربوط به مدرسه

از آنجا که مدرسه بعد از خانواده ، مهم ترین نهاد آموزشی و تربیتی است ، می تواند از راه های زیر زمینه ساز مصرف مواد در نوجوانان باشد :

بی توجهی به مصرف مواد و فقدان محدودیت یا مقررات جدی منع مصرف در مدرسه ، استرس های شدید تحصیلی ، فقدان حمایت معلمان و مسئولان بهنگام نیاز عاطفی و روانی زمان بروز مشکلات و طرد شدن از طرف آنان

عوامل مربوط به محل سکونت : عوامل متعددی در محیط مسکونی می تواند موجب گرایش افراد به مصرف مواد شود .

فقدان ارزشهای مذهبی و اخلاقی ، شیوع خشونت و اعمال خلاف ، وفور مشاغل کاذب ، آشفتگی و ضعف همبستگی بین افراد محل و حاشیه نشینی از جمله این عوامل هستند .

مشخصات فردی و عوامل محیطی بخشی از علل اعتیاد هستند و بخش دیگر را بازارهای بین المللی مواد و عوامل اجتماعی - اقتصادی حاکم بر جامعه تشکیل می دهند . این عوامل عبارتند از : فقدان قوانی جدید منع تولید ، خرید و فروش ، حمل و مصرف مواد ، موجب وفور و ارزانی آن می شود .

بازار مواد

میزان مصرف مواد ، با قیمت آن نسبت معکوس دارد ، هر چه قیمت مواد کاهش یابد ، تعداد افرادی که بتوانند آن را تهیه کننده افزایش می یابد . همچنین سهل الوصول بودن مواد به تعداد مصرف کنندگان آن می افزاید .

مصرف مواد به عنوان هنجار اجتماعی

در جوامعی که مصرف مواد نه تنها ضد ارزش تلقی نمیشود ، بلکه جزئی از آداب و سنن جامعه و یا نشان تمدن و تشخص و وسیله احترام و پذیرایی است ، مقاومتی برای مصرف مواد وجود ندارد و سوء مصرف و اعتیاد شیوع بیشتری دارد .

کمبود امکانات فرهنگی ، ورزشی ، تفریحی : کمبود امکانات لازم برای ارضای نیازهای طبیعی روانی و اجتماعی نوجوانان و جوانان از قبیل کنجکاوی ، تنوع طلبی ، هیجان خواهی ، ماجراجویی ، مورد تأیید و پذیرش قرار گرفتن و کسب موفقیت بین همسالان ، موجب گرایش آنان به کسب لذت و تفنن از طریق مصرف مواد و عضویت در گروه های غیرسالم می شوند .

عدم دسترسی به سیستم های خدماتی ، حمایتی ، مشاوره ای و درمانی : در زندگی افراد ، موقعیت ها و مشکلاتی پیش می آید که آنان را از جهات مختلف در معرض خطر قرار میدهد . فقدان امکانات لازم یا عدم دسترسی به خدماتی که در چنین مواقعی بتواند فرد را از نظر روانی ، مالی ، شغلی ، بهداشتی و اجتماعی حمایت نماید ، فرد را تنها و بی پناه ، بدون وجود سطح مقاومت اجتماعی رها می کند .

توسعه صنعتی جامعه ، مهاجرت ، کمبود فرصت های شغلی و محرومیت های اقتصادی - اجتماعی : توسعه صنعتی ، جوامع را به سمت شهری شدن و مهاجرت از روستاها به شهرها سوق میدهد . مهاجرت باعث می شود تا فرد ، برای اولین بار ، با موانع جدیدی برخورد نماید . جدایی از خانواده ، ارزشهای سنتی و ساختار حمایتی قبلی به تنهایی ، انزوا و ناامیدی فرد می انجامد . کم سوادی ، فقدان مهارت های شغلی ، عدم دسترسی به مشاغل مناسب و به دنبال آن محدودیت در تأمین نیازهای حیاتی و اساسی زندگی و تلاش برای بقاء ، فرد را به مشاغل کاذب یا خرید و فروش مواد می کشاند و یا برای انطباق با زندگی سخت روزمره و شیوه جدید زندگی به استفاده از شیوه های مصنوعی مانند مصرف مواد سوق می دهد .

عوامل شخصیتی

داشتن اعتماد به نفس بالا و مهارتهای اجتماعی ، علاوه بر کاهش استرس های محیطی ناشی از ارتباط با دیگران ، باعث توانایی مقاومت در مقابل خواسته های خلاف دیگران و اصرار دوستان برای مصرف می شود . همچنین مهارتهای انطباقی موجب می شود که فرد هنگام برخورد با استرس ، برای حل مشکلات و تطابق با آن از شیوه های مناسبی استفاده نماید .

باورها و ارزش ها

اعتقادات و باورهای راسخ دینی و مذهبی ، فرد را در مقابل مصرف مواد محافظت می کند . نگرش منفی به مواد ، شامل باور به اعتیاد آور بودن و اثرات تخریبی مواد ، احتمال مصرف آن را کاهش می دهد .

موفقیت ها

موفقیت های تحصیلی ، شغلی و اجتماعی با افزایش اعتماد به نفس ، ایجاد ثبات و هدفمندی در مسیر زندگی و کسب حمایت های لازم ، فرد را زا خطر مواد مخدر حفاظت می نماید .

داشتن خانواده ای سالم و همبسته

پیوند و تعامل مثبت بین فرد و والدین از سنین کودکی موجب ارضای نیازهای عاطفی - روانی کودک میشود . این افراد ، با تجربه روابط منطقی و قابل پیش بینی ، کمتر دچار انحرافات شخصیتی می شوند و مهارتهای گوناگونی را که لازمه برقراری روابط سالم بین فردی و اجتماعی می آموزند و با داشتن حس تعلق و وابستگی کمتر احساس تنهایی و انزوا نموده و به دامن اعتیاد کشیده نمی شوند .

 

 


نوشته شده توسط موسی مباشری | نظرات دیگران [ نظر] 
درباره وبلاگ

سیاسی اجتماعی

موسی مباشری
اوقات شرعی
فهرست اصلی
بازدید امروز: 3 بازدید
بازدید دیروز: 38 بازدید
بازدید کل: 86132 بازدید

شناسنامه
صفحه نخست
پست الکترونیک
پارسی بلاگ
نوشته های پیشین

فروردین 1389
مقالات سیاسی
لوگوی وبلاگ من

سیاسی اجتماعی
اشتراک در خبرنامه

 
لیست کل یادداشت های این وبلاگ

استیضاح در امریکا
هفته بسیج مستضعفان
پیام آشکار از اقتدار ملت ایران
روز جهانی مبارزه با مواد مخدر
راهکارهای مقابله با تحریم اقتصادی
پیشرفت هایی که در سایه تحریم حاصل شد
شیشه و روش درمان آن
اعتیاد
روشهای پیشگیری در مدارس
عوامل مخاطره آمیز اعتیاد
مواد افیونی کدامند؟
اکستاسی 1
اکستاسی2
حشیش چیست؟
کوکائین
[همه عناوین(32)][عناوین آرشیوشده]